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City Attorney 

 

 

Dear  

You have asked for an opinion as to whether an ordinance adopting a secondary property tax is 
subject to referendum. Since you refer to a secondary property tax, I am assuming the money 
raised by the tax will be used to pay the principal of and the interest and redemption charges on 
bonded indebtedness or other lawful long-term obligations issued or incurred for a specific 
purpose. 

Arizona Constitution, Article 9 § 19, exempts such taxes from the maximum amount that may be 
levied. §42-201(11) defines taxes raised for that purpose as secondary property taxes. A.R.S. 
§42-301(D) provides a method of determining the amount of primary property taxes that can be 
levied if a city has not previously had primary property taxes, and this requires an election of the 
voters before the amount can be determined. But I do not find any limitation on levying a 
secondary property tax whether there was one in the previous year or not. 

It appears that the method of levying a secondary property tax, as stated in A.R.S. §42-302, 
subsections 4 through 13, is to place in the estimate of expenses provided for in subsection 8 of 
that section the amount that the city proposes to raise by the secondary property tax. The city then 
adopts the budget which includes the amount to be raised by the secondary property tax. 

Then pursuant to A.R.S. §42-304(B), the city council fixes, levies and assesses the amount to be 
raised by secondary property taxation, I presume on forms submitted by the county assessor. The 
county assessor then levies the tax. The code does not say whether it is necessary to have an 
ordinance to fix, levy and assess the secondary property tax. 

Therefore, it appears that the levying and assessing of the secondary property tax is a part of 
adoption of the budget, and if so, it should not be subject to the referendum unless the resolution 
adopting a budget is subject to the referendum. 

With respect to the referendum, the Arizona Constitution makes any measure, or item section, or 
part of any measure enacted by the Legislature subject to referendum except laws immediately 
necessary for the preservation of the public peace, health or safety or for the support and 
maintenance of the departments of the state government and state institutions. The latter phrase, in 
my opinion, refers to the annual budget of the state itself, which is adopted by the Legislature. 

In the case of Garvey v. Trew, 64 Ariz. 342, 170 P.2d 845 (1946), our Supreme Court held that 
the test of whether a statutory appropriation is for maintenance of a state department, within the 
constitutional provision exempting such appropriation from referendum, is not the earmarking of 
the appropriation for a specific purpose, but whether funds are appropriated for use in carrying out 
the department's subjectives and functions. Thus by the Constitution itself, the state budget 
adopted by the Legislature is not subject to the referendum. 



 
April 11, 1990 
Page Two 

The constitutional provision with respect to local, city, town or county matters is different from 
that for the state, and provides that the powers of the initiative and the referendum are reserved to 
the qualified electors of every incorporated city, town and county as to all local, city, town or 
county matters on which such incorporated cities, towns and counties are, or shall be, empowered 
by general laws to legislate. 

In the case of Sellers v. Frohmiller, 42 Ariz. 239, 246, 24 Pac.(2d) 666 (1933), our Supreme 
Court stated the following: 

The general appropriation bill is not in the true sense of the term 
legislation; it is, as the language implies, merely a setting apart of the 
funds necessary for use and mairltenance of the various departments 
of the state government already in existence and function. State v. 
Thompson, 316 Mo. 272, 289 S.W. 338. 

That case was not concerned with whether the general appropriation bill of the state was subject to 
the referendum, and was not referred to in the later case of Garvey v. Trew, supra. The court in 
Sellers v. Frohmiller was required to detennine what provisions in an Act were administrative and 
what provisions were legislative, and made that statement to distinguish between what was 
administrative and what was legislative. It is my opinion that the court today would make the same 
distinction between what is administrative and what is legislative, and therefore would rule that the 
action of a council in adopting a budget is administrative. 

In addition, because the constitution exempts the state budget adopted by the Legislature fron1 the 
referendum provisions, our Supreme Court would probably likewise rule that the budgets of cities 
and towns are exempt from the referendum. If it were held that a resolution or ordinance adopting 
the annual budget is subject to referendum, this could result in preventing cities or towns from 
operating, and should persuade the court that adoption of a budget is administrative rather than 
legislative. 

In order to be sure there would be no chance for referendum, the budget resolution or ordinance 
could be adopted as a emergency measure if it is possible to do so. 

Sincerely yours, 

LEAGUE OF ARIZONA CITIES AND TOWNS 
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